Estudo das características do almorzo dos adolescentes e a súa relación co sexo e índice de masa corporal.
Data de defensa | 15/09/2021 |
Titulación | Máster Universitario en Nutrición |
Centro | Facultade de Ciencias |
Dirección |
Titoría: Federico Mallo Ferrer Cotitoría: Manuel Penin Alvarez |
Tribunal |
Presidencia: Federico Mallo Ferrer Secretaría: Lucas Carmelo González Matías Vogalía: Carlos Spuch Calvar |
Resumo | Introdución: comprobouse que a infancia e a adolescencia son os momentos nos que o almorzo é máis frecuentemente descoidado en comparación con outras comidas. Numerosos estudos correlacionan saltar o almorzo cun aumento do IMC en mozos. Para evitar o desenvolvemento da obesidade, débense coñecer os factores que determinan os hábitos alimentarios dos adolescentes. Obxetivos: coñecer a porcentaxe de mozos na nosa contorna de entre 12 e 20 anos que non almorzan; analizar a calidade do almorzo e determinar se hai diferenzas segundo o sexo. Así mesmo, preténdese comprobar se hai diferenzas no IMC segundo o sexo e segundo almorce ou non, ademais de establecer se ver ou non unha pantalla mentres almorza inflúe na súa calidade. Método: un estudo observacional, transversal, cun compoñente descritivo e analítico, baseado nun cuestionario con preguntas pechadas sobre os hábitos alimentarios dos adolescentes no almorzo. Resultados: o 12% dos estudantes non almorzou o día que completaron o cuestionario, mentres que o 88% sí o fixeron. Só o 4% dos estudantes enquisados consome un almorzo de boa calidade. Os adolescentes homes deste estudo almorzaron con máis frecuencia que as mulleres. O IMC dos estudantes varóns foi de 21 ± 3,9 kg/m2, e o das mulleres foi de 22,2 ± 3,14 kg/m2. p = 0,20. O IMC dos estudantes que almorzaron foi de 21,9 ± 3,5 kg/m2 e o dos estudantes que non almorzaron foi de 22,2 ± 2,9 kg/m2. p = 0,76. Entre os adolescentes que nunca ven unha pantalla, a calidade do almorzo é boa ou pode mellorarse en 14 casos (40% do total), e en 42 casos (29,2%) entre os estudantes que a ven nalgún momento. p = 0,21. Conclusión: a porcentaxe de mozos da nosa contorna que almorza é do 88%, cifras superiores ás publicadas noutros ámbitos. A calidade do almorzo dos mozos da nosa contorna é boa nunha pequena porcentaxe de casos. O almorzo é máis común entre os estudantes masculinos que as estudantes femininas. Non se atoparon diferenzas significativas no IMC segundo o sexo ou segundo se fixera ou non o almorzo, do mesmo xeito que non se atoparon diferenzas significativas na calidade do almorzo segundo se faga ou non vendo unha pantalla. Palabras clave: calidade do almorzo, adolescentes, IMC, pantalla. |