Secretaría Uvigo - a osteoporose e a dieta atlántica galega

a osteoporose e a dieta atlántica galega

AutoríaAna Llamas Rodríguez
Data de defensa15/09/2023
TitulaciónMáster Universitario en Nutrición
CentroFacultade de Ciencias
Dirección Titoría: Yolanda María Diz Chaves
Cotitoría: Manuel Portela Collazo
Tribunal Presidencia: Federico Mallo Ferrer
Secretaría: Alejandro Leonides De Carlos Villamarín
Vogalía: Manuel Portela Collazo
ResumoA osteoporose é unha enfermidade caracterizada pola diminución da densidade mineral ósea e a fraxilidade ósea, o que aumenta o risco de fracturas. En particular, a osteoporose está asociada á menopausa debido aos cambios hormonais que se producen neste período da vida dunha muller. Ademais, a dieta xoga un papel crucial na saúde ósea, xa que certos nutrientes poden influír na densidade mineral ósea e reducir o risco de osteoporose. Neste contexto, a dieta atlántica galega destacou como unha dieta rica en nutrientes beneficiosos para a saúde ósea, como vitamina D, ácidos graxos omega 3 e calcio.
Obxectivo:
Determinar se a dieta atlántica galega é beneficiosa ou axuda a paliar e reducir a osteoporose en mulleres con menopausa.
Material e método:
Esta investigación baseouse nunha revisión sistemática que utilizou diversas bases de datos, como Pubmed, Cochrane e Medlineplus, xunto coa consulta de libros relevantes no ámbito de estudo.
Resultados:
É importante ter en conta que non se atoparon estudos previos que estableceran unha relación directa entre a dieta atlántica e a osteoporose. En consecuencia, estableceuse unha conexión entre a inxestión de alimentos ricos en calcio, vitamina D e ácidos graxos omega-3 coa saúde ósea, en base a investigacións independentes anteriores. Os resultados revelaron que unha dieta caracterizada por un alto consumo de peixe, marisco, verduras, froitas, leguminosas e produtos lácteos, especialmente fermentados, leva importantes beneficios para a saúde ósea, incluíndo un aumento da densidade mineral ósea e unha redución do risco de sufrimento. da osteoporose.
Conclusións:
A dieta atlántica galega preséntase como un factor beneficioso para mitigar e reducir os efectos da osteoporose nas mulleres que chegaron á menopausa. Isto débese ao seu alto contido en peixe graxo e produtos lácteos, que contribúen positivamente á saúde dos ósos.

Palabras clave: menopausa, osteoporose, patróns dietéticos, calcio, vitamina D e omega-3
Volver