Guia docente 2023_24
Escola Universitaria de Enfermaría Povisa
Grao en Enfermaría
 Materias
  Farmacoloxía e dietética
   Contidos
Tema Subtema
1.- Conceptos de farmacoloxía e fármacos,
principios e mecanismos xerais de acción dos
fármacos. Utilización de medicamentos
Farmacoloxía: concepto e obxectivos.
División da Farmacoloxía.
Concepto,medicamento e droga.
Nomenclatura e categoría dos medicamentos. Guías de medicamentos. Ficha técnica. Medicamento xenérico e biosimilar. Adherencia ao tratamento e conciliación.
Real Decreto 1302/2018, de 22 de outubro, polo que se modifica o Real Decreto 954/2015, de 23 de outubro, polo que se regula a indicación, uso e autorización de dispensación de medicamentos e produtos sanitarios de uso humano por parte dos enfermeiros.
2. Formas de dosificación. Estabilidade dos
medicamentos
Posología, dosificación,caducidade e conservación dos medicamentos.
3. Farmacocinética dos medicamentos:
Absorción, distribución, metabolismo, eliminación,
implicacións clínicas.
Absorción,distribución, metabolismo e eliminación.
4. Farmacodinamia dos medicamentos. Concepto xeral de acción e efecto farmacolóxico.
O receptor farmacolóxico.Afinidade e actividade intrínseca. Fármacos agonistas e antagonistas.
Potencia e eficacia dos fármacos.
5. Fundamento da posoloxía e do réxime
posolóxico.
Vías de administración dos medicamentos.
Estudo das súas características.
6. Farmacoterapia en función dos problemas
máis frecuente.
Farmacoloxía das enfermidades infecciosas:
principios xerais, selección e asociacións de antibióticos.
Antibióticos betalactamicos.
Antibióticos aminoglucósidos. Glucopéptidos. Oxazolidinonas.
Estreptograminas.
Macrólidos e lincosamidas.
Tetraciclinas. Cloranfenicol. Outros antibióticos.
Quinolonas. Sulfamidas. Trimetoprima. Cotrimoxazol. Nitrofurantoina.
Farmacoloxía das infeccións por micobacterias.
Fármacos antifúngicos.
Fármacos antivíricos.
Fármacos antisépticos.
Fármacos antiparasitarios: Protozoos, Helmintos e Artrópodos.
Quimioterapia antineoplásica.
Farmacoloxía da inmunidade. Vacinas e soros. Inmunosupresores.
Inmunomoduladores e inmunoestimulantes.
Fármacos anestésicos xenerais.
Anestésicos locais.
Fármacos antipsicóticos neurolépticos. Fármacos antidepresivos e
antimaníacos.
Ansiolíticos. Sedantes. Fármacos hipnóticos.
Fármacos antiepilépticos e antiparkinsonianos.
Fármacos analxésicos opiáceos.
Psicoestimulantes. Psicomiméticos. Adicción a fármacos e outras sustancias.
Fármacos analxésicos antipiréticos antiinflamatorios non esteroideos
(AINEs). Antiartríticos.
Medicamentos do Sistema Nervioso Autónomo. Simpaticomiméticos e
simpaticolíticos.
Parasimpaticomiméticos e parasimpaticolíticos. Bloqueantes neuromusculares.
Autacoides e os seus antagonistas.
Glucósidos cardíacos. Antiarrítmicos.
Antianginosos e antihipertensivos.
Broncodilatadores, antitusígenos mucolíticos e expectorantes. Outros
fármacos utilizados en enfermidades respiratorias.
Antiácidos, antieméticos e eméticos.
Laxantes e antidiarreicos.
Farmacoloxía da coagulación sanguínea.
Fármacos antianémicos.
Corticoides.
Farmacoloxía do tiroides.
Farmacoloxía do páncreas endocrino.
Andrógenos.
Estrógenos e progestágenos. Anticonceptivos hormonais.
Fármacos hipolipemiantes.
Fármacos uricosúricos e antigotosos.
Vitaminas. Papel fisiológico e utilización terapéutica. Coenzimas.
7. Información e efectos adversos dos medicamentos. Fontes de información de medicamento.
Tipos de reaccións adversas a medicamentos.
Sistemas de notificación.
Prevención de erros de medicación. Farmacovigilancia.
8. Nutrición e dietética: Desenvolvemento histórico da
nutrición e a dietética, o concepto de nutrientes
e enerxía.
Introdución á historia da nutrición.
Evolución da nutrición.
Descrición dos fundamentos nutricionais.
9. Factores que determinan as necesidades
enerxéticas, necesidades e recomendacións nutricionais.
Determinantes dos requirimentos enerxéticos.
Ecuacións predictivas do gasto enerxético.
10.Estudo dos alimentos como fonte de enerxía e nutrientes. Requirimentos enerxéticos en situación de xaxún. Requirimentos enerxéticos en situación de agresión aguda.
11.Modificacións que sofren os alimentos cos
procesados.
Metabolismo dos macronutrientes.
12.Estudo da alimentación das persoas sas e nos distintos momentos do ciclo vital. Nutrición na infancia, adolescencia e senectude.
13.Estudo da valoración do estado nutricional dos individuos. Valoración nutricional. Regulación do balance enerxético e da composición corporal.
14. Dietoterapia en función das patoloxías máis
frecuentes.
Dietoterapia das enfermidades renais.
Nutrición e inmunidade.
Coidados nutricionais nas alteracións metabólicas.
Coidados nutricionais nas intolerancias alimentarias.
Nutrición e alcol
Ingreso hospitalario e dietética
Nutrición artificial
Requirimentos en situacións patolóxicas.
Universidade de Vigo            | Reitoría | Campus Universitario | C.P. 36.310 Vigo (Pontevedra) | España | Tlf: +34 986 812 000