Tema |
Subtema |
TEMA1. CONCEPTO DE SAÚDE E ENFERMIDADE
|
1. Concepto clásico de saúde
2. Concepto de saúde da OMS
3. Novas achegas ao concepto de saúde
4. Enfermidades. Clasificación
|
TEMA 2. FACTORES DETERMINANTES DA SAÚDE |
1. Concepto de Lalonde
2. Importancia dos diversos factores
3. Actuacións sanitarias |
TEMA 3. SAÚDE PÚBLICA E SAÚDE COMUNITARIA |
1. A saúde pública clásica
2. Concepto actual de saúde pública
3. A saúde comunitaria
4. Enfermaría no contexto da saúde pública. Atención comunitaria
5. A acción comunitaria en saúde |
TEMA 4. DEMOGRAFÍA SANITARIA |
1. Concepto
2. Fontes de información demográfica
3. Demografía estática
4. Demografía dinámica
5.- Estudo do desenvolvemento das poboacións e a súa repercusión sobre a saúde. |
TEMA 5. IMPORTANCIA DO MEDIO NA SAÚDE |
1. Augas de consumo
2. Augas residuais
3. Residuos sólidos.
4. Contaminación ambiental
5. Control de plagas
6. Control sanitario de alimentos
7. Vacunación
8. Urbanización
9. Obxectivos de Desenvolvemento Sostible (ODS). Axenda 2030 |
TEMA 6. OS AXENTES VIVOS E A SÚA IMPORTANCIA NA SAÚDE HUMANA |
1. Conceptos xerais
2. Estrutura e clasificación
3. Relacións e interaccións
4. Microorganismos eucariotas: protozoos, hongos, algas |
TEMA 7. MICROORGANISMOS PROCARIOTAS: AS BACTERIAS |
1. Morfoloxía, fisioloxía e clasificación
2. Bacterias gram (+) e gram (-)
3. Mecanismos de patoxenicidade
4. Grupos principais de bacterias
|
TEMA 8. OS VIRUS |
1. Concepto e características xerais
2. Tipos de virus e mecanismos de acción
|
TEMA 9. RECOLLIDA DE MOSTRAS PARA MICROBIOLOXIA |
1. Normas básicas comúns á recollida nas mostras para microbioloxía
2. Calidade preanalítica na recollida de: ouriños, feces, esputo e outras mostras. |
TEMA 10. MEDIDAS BÁSICAS NA
PREVENCIÓN DA INFECCIÓN.
|
1. Conceptos básicos
2. Desinfección e esterilización
3. Lavado de mans: tipos e procedementos |
TEMA 11. O MÉTODO EPIDEMIOLÓXICO |
1. Conceptos básicos
2. Obxectivos |
TEMA 12. A MEDICIÓN DA ENFERMIDADE |
1. Medidas de frecuencia de enfermidade: incidencia e prevalencia
2. Medidas de asociación e medidas de impacto: risco relativo, risco atribuible, odds ratio
3. Causalidade |
TEMA 13. ESTUDOS EPIDEMIOLÓXICOS |
1. Clasificación dos estudos
2. Estudos descritivos
3. Estudos de caso-control
4. Estudos prospectivos de cohortes
5. Estudos experimentais ou de intervención
|