Educational guide 2023_24
Facultade de Bioloxía
Máster Universitario en Bioloxía Mariña
 Materias
  Bioloxía de Especies Explotadas e Potencialmente Explotables
   Contidos
Tema Subtema
As macroalgas mariñas como recurso. Ciclos de vida e tipos biolóxicos. Usos das macroalgas mariñas: alginófitos, agarófitos, carragenófitos, ulvanófitos e algas alimentarias. Valor ecolóxico e servizos ecosistémicos das macroalgas mariñas. Metodoloxías de estudo da súa bioloxía, distribución e abundancia. Principais especies de macroalgas mariñas de interese económico das costas atlánticas peninsulares. Boas prácticas e indicadores de sustentabilidade da explotación e cultivo de macrolagas mariñas.
Os invertebrados mariños como recurso. Principais especies de invertebrados mariños bentónicos explotadas actualmente en Galicia. Ciclo vital e dinámica de poboacións. Hábitat, abundancia e distribución xeográfica. Especies asociadas a fondos rochosos: semente de mexillón, ostras, percebe e ourizo de mar. Especies asociadas a sustratos blandos: berberecho, ameixa, navalla e outros moluscos bivalvos. Outras especies explotadas ou potencialmente explotables.
Especies peláxicas, demersais e de fondo Inicialmente se fai unha pequena introdución sobre as principais características oceanográficas do ambiente peláxico, en xeral, e da costa de Galicia e do Mar Cantábrico en particular, para comprender as principais interaccións das especies obxecto de estudo co seu ambiente. Posteriormente, abordouse o estudio do ciclo vital e os aspectos biolóxicos esenciais implicados na dinámica das poboacións explotadas das principais especies peláxicas e demersais de peces e crustáceos de Galicia e a cornisa cantábrica. El estudo se centra en el atún blanco (Thunnus alalunga) como especie modelo del ambiente peláxico oceánico, y la caballa (Scomber scombrus) dentro del ambiente peláxico costeiro. En canto as especies de fondo, se estudian la merluza (Merluccius merluccius) e la centola (Maja brachydactyla)Hábitat y adaptaciones. Xeneralidades e especies guía. Exemplos tipo: anchoa e sardina; bonito e pez espada. Potencialidade de especies explotables (descartes).
Universidade de Vigo            | Reitoría | Campus Universitario | C.P. 36.310 Vigo (Pontevedra) | Spain | Tlf: +34 986 812 000