Educational guide 2015_16
Escola de Enxeñaría Industrial
Grado en Ingeniería en Química Industrial
 Asignaturas
  Procesos y productos biotecnológicos
   Fuentes de información
José López Carrascosa y Aurelia Modrego, La biotecnología y su aplicación industrial en España, 1994,
Jean-François Hamel, Jean B. Hunter; Subhas K. Sikdar, Downstream processing and bioseparation : recovery and purification of biological, 1990,
José A. Teixeira; Antonio A. Vicente, Engineering aspects of food biotechnology, 2014,
OECD, The application of Biotechnology to industrial Sustainability, 2001,
Básicas
  • Bu’lock, J.E., Kristiansen, B. “Biotecnología básica”, Acribia, Zaragoza (1991).
  • Gódia, F, López Santín, J. “Ingeniería bioquímica”, Síntesis, Madrid (1998).

Complementarias

  • Bailey, J.E., Ollis, D.F. “Biochemical Engineering Fundamentals (2ª ed.)”, McGraw Hill, New York (1986).
  • Atkinson, B., Mavituna, F. “Biochemical Engineering and Biotechnology Handbook”(2ª Ed), Stockton Press, New York (1999).
  • Atkinson, B. “Reactores bioquímicos”, Reverté, Barcelona (1986).
  • Rehm, H.J., Reed, G. “Biotechnology: a multi volume comprehensive treatise.Vol. 3. Bioprocessing (2ª ed.)”, VCH, Weinheim (1991).
Otras bibliografías y referencias de interés para consulta

  • · Aehle, W. “Enzymes in industry: production and applications (2ªed.)”, Wiley-VCH, Weinheim (2004).
  • · Asenjo, J.A. “Separation processes in biotechnology”, Marcel Dekker,New York (1990).
  • · Asenjo, J.A., Merchunk, J.C. “Bioreactor System Design”, Marcel Dekker, New York (1995).
  • · Bickerstaff, G.F. “Immobilization of enzymes and cells”, Humana Press, Totowa(1997).
  • · Shuler, M.L., Kargi, F. “Bioprocess Engineering: basic concepts (2ª ed)”,Harlow: Pearson (2014).
  • · Waites, M.J. “Industrial Microbiology: an introduction”, BlackwellScience, Oxford(2001).
  • · Núñezde Castro, I. “Enzimología”. Ediciones Pirámide,Madrid (2001).
  • · Ladisch, M.R. Bioseparations Engineering – Principles, practice,and economics. John Wiley & Sons Inc., New York (2001).
  • · Vogel,H.C & Todaro C.L. Fermentation and Biochemical Engineering Handbook. NoyesPublications, New Jersey(2014).
  • · Renneberg, R. Biotecnología para principiantes. Editorial Reverté,Barcelona (2008).

  • OECD. Biotechnology for clean industrial products and processes. Editorial OECD, (1998).
Universidade de Vigo            | Reitoría | Campus Universitario | C.P. 36.310 Vigo (Pontevedra) | Spain | Tlf: +34 986 812 000