Guia docente 2023_24
Facultade de Ciencias do Mar
Grao en Ciencias do Mar
 Materias
  Bioquímica
   Contidos
Tema Subtema
Compoñentes inorgánicos dos organismos vivos: Importancia das interaccións non covalentes.
O papel da auga nos procesos biolóxicos.
Interaccións das macromoléculas en solución.
Acidos nucleicos: Composición de nucleósidos e nucleótidos.
Acido desoxirribonucleico.
Acidos ribonucleicos.
Aminoácidos e proteínas: Clasificación e propiedades dos aminoácidos.
Ligazón peptídico.
Péptidos e proteínas: estrutura, función e clasificación.
Glúcidos: Características xerais e clasificación.
Monosacáridos, oligosacáridos e polisacáridos.
Estrutura, importancia e función.
Lípidos: Características xerais e importancia biolóxica.
Clasificación: acidos grasos; lípidos simples; lípidos complexos; lípidos isoprenoides; eicosanoides.
Enzimas: Concepto, centro activo, e clasificación.
Catálisis enzimática.
Cinética enzimática.
Encimas alostéricas.
Introdución ao Metabolismo: Rutas metabólicas.
Anabolismo e catabolismo.
A enerxía nos procesos biolóxicos.
Regulación do metabolismo.
Metabolismo de glúcidos: Dixestión de polisacáridos.
Glicólise.
Destinos do piruvato.
Procesos de fermentación.
Vía das pentosas fosfato.
Gluconeoxénese.
Metabolismo do glicóxeno.
Regulación do metabolismo dos carbohidratos.
Vías centrais do metabolismo intermediario Ciclo de Krebs.
Cadea de transporte electrónico e fosforilación oxidativa.
Lanzadeiras NADH.
Metabolismo lipídico: Dixestión e absorción de lípidos.
Beta oxidación de ácidos grasos.
Corpos cetónicos.
Biosíntesis de ácidos grasos.
Regulación do metabolismo de ácidos grasos.
Biosíntesis de trigicéridos e fosfolípidos.
Lípidos de memebrana, esteroides, isoprenoides e eicosanoides.
Metabolismo de compostos de nitroxeno: Proteolisis.
Catabolismo dos aminoácidos.
Excreción do nitróxeno dos aminoácidos: ciclo da urea.
Degradación do esqueleto carbonado dos aminoácidos.
Biosíntesis de aminoácidos.
Regulación do metabolismo de aminoácidos.
metabolismo dos nucleótidos.
Transmisión e expresión da información xenética: Copia da información: Replicación.
Reestruturación da información: restrición, reparación e recombinación.
Transferencia da información: Transcrición.
Descodificación da información: Tradución.
Práctica: Enzimología Preparación de extracto enzimático.
Medida da actividade enzimática.
Caracterización cinética.
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