Educational guide 2023_24
Facultade de Ciencias
Grao en Ciencia e Tecnoloxía dos Alimentos
 Materias
  Industrias fermentativas
   Contidos
Tema Subtema
Tema 1.- Introducción 1.1.- Definición de biotecnoloxía e campos de interese
1.2.- Historia da biotecnoloxía
1.3.- Sustentabilidade
1.4.- Conceptos previos
1.5.- Clasificación
Tema 2.- Procesos industriais de fermentación
2.1.- Historia
2.2.- Fermentación
2.3.- Aplicacións de fermentacións industruales
2.4.- Axentes microbianos de fermentación
a) Fungos
b) Bacterias
2.5.- Fermentación alcohólica (definicións básicas)
a) Fermentación alcohólica
b) Fermentación alcohólica industrial
c) Fermentación alcohólica natural
d) Alcol etílico
e) Añejamiento ou maduración
f) Bebida alcohólica
g) Bebida alcohólica destilada
h) Bebida alcohólica fermentada
i) Sacarificación
2.6.- Esquema de Embden- Meyerhof
a) Definición
b) Primeira fase
c) Segunda fase
d) Regulación e rendemento total da glucólisis
2.7.- Reacciones bioquímicas
a) Etapa previa: glucólisis
b) Produción de etanol
c) Catabolismo de carbohidratos en ausencia de osíxeno
d) Produtos secundarios
2.8.- Fermentos produtores de alcol
2.9.- O viño
2.10.- A cervexa
a) Definición
b) Tipos
c) Materias primas
d) Proceso de elaboración
2.11.- Fermentación acética
2.12.- Vinagre
2.13.- Fermentación láctica
Tema 3.- Industrias fermentativas modernas. Bioproductos vs sustancias químicas 3.1. Medios de cultivo
3.2. Medida do crecemento microbiano
3.3. Cinética do cultivo descontinuo
3.4. Influencia dos factores ambientais
3.5. Industrias fermentativas modernas. Bioproductos vs substancias químicas
Tema 4.- Bioprocesos, Biorreactores e Modalidades de cultivo 4.1.- Bioprocesos
4.2.- Biorreactores
4.3.- Modalidades de cultivo
Tema 5.- Biorreactores I: Fermentación no medio mergullado 5.0.- Introdución: o xilitol
5.1.- Biorreactores completamente mesturados axitados mecanicamente
5.1.1.- FCTA ( Fermentador Continuo de Tanque Axitado)
5.1.2.- FCTAs en Serie
5.1.3.- Fermentadores de Membrana
5.2.- Biorreactores baseados no concepto de fluxo en pistón ( FCFP)
5.2.1.- Reactores de Leito Fixo
5.2.2.- Biorreactores Pulsantes
5.3.- Biorreactores axitados por fluídos
5.3.1.- Columnas de Burbujeo
5.3.2.- Fermentadores Air- lift
Tema 6. Biorreactores II: Fermentación en estado sólido 6.1.- Introdución
6.2.- Factores que afectan o crecemento de microorganismos
6.3.- Preparación de medios de fermentación
6.4.- Diferenzas entre fermentación no medio sólido e no medio mergullado
6.5.- Orixe das fermentacións en estado sólido
6.6.- Microorganismos empregados as fermentacións en estado sólido
6.7.- Aspectos bioquímicos da FES
6.8.- Proceso xeral da FES
6.9.- Deseño de biorreactores para a FES
6.10.- Tipos de biorreactores para a FES
6.11.- Medida da biomasa en biorreactores para a FES
6.12.- Recuperación do produto en biorreactores para a FES
Seminario 1.- Publishing papers and strategies to visualize the scientific productivity 1. Types of papers: full article, short communication and review articles.
2. The Impact factor (ISI - Institute for Scientific Information) of the journals.
3. Databases: Web of Science and Scopus
4. Google Scholar Citations and index H
5. Application to real cases (To be carried out as homework).
Mode: Practice class
6. Creating scientists profiles:
- the impact and scientific visibility
- the Social networks: ResearchGate and Academia.edu
- the profiles Google Scholar Citations
7. System alerts: A 2.0 science and social channels to identify scientific information
8. Identifiers codes of authors
- The handling of scientific CV
- ORCID: the universal identifier of authors
- The commercial identifiers authors: ResearcherID (Thomson Reuters) and Author Identifier (Scopus)
Seminario 2.- Cálculo de parámetros estequiométricos 1.- Procesos en discontinuo
2.- Procesos en continuo
Seminario 3.- Cálculo dos parámetros que definen o crecemento bacteriano 1. Estimación da velocidade específica de crecemento ( m): puntual
2. Tempo de duplicación ( td)
3. Velocidade de crecemento ou duplicación ( K)
4. Colleita máxima ( M)
5. Rendemento ( YX/ S)
6. Velocidade específica de crecemento ( m) na fase exponencial
7. Cinética de Monod
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