Tema |
Subtema |
Conceptos de farmacoloxía e fármacos, principios e mecanismos xerais de acción dos fármacos. |
Definición de termos farmacolóxicos. Procesos de obtención de fármacos. |
Formas de dosificación. Estabilidade dos medicamentos. |
Formas farmacéuticas. |
Farmacocinética dos medicamentos. |
Absorción, distribución, metabolismo, eliminación, implicacións clínicas. |
Farmacodinamia dos medicamentos. |
Concepto de receptor. Interacción fármaco-receptor |
Fundamento da posología e do réxime posológico. |
Calculo de dose.
Vías de administración. |
Farmacoterapia en función dos problemas máis frecuentes. |
Farmacoloxía cardiovascular. Farmacoloxía do aparello respiratorio.
Farmacoloxía do SN autónomo e periférico.
Farmacoloxía do SN Central.
Farmacoloxía do aparello dixestivo.
Medio interno.
Hormonas, metabolismo e vitaminas.
Farmacoloxía antiinfecciosa.
Quimioterapia antineoplásica.
Inmunomoduladores. |
Efectos adversos dos medicamentos. |
Farmacovigilancia. |
Nutrición e dietética: Desenvolvemento histórico da nutrición e a dietética, o concepto de nutrientes e enerxía. |
Alimentación, nutrición e dietética. Consumo alimentario recomendado. |
Factores que determinan as necesidades enerxéticas, necesidades e recomendacións nutricionais. |
Requirimentos e recomendacións nutricionais da poboación xeral. |
Estudo dos alimentos como fonte de enerxía e nutrientes. |
Nutrientes. Proteínas. Glúcidos. Lípidos. Vitaminas. Minerais. |
Modificacións que sofren os alimentos cos procesados. |
Dixestión, absorción e metabolismo. |
Estudo da alimentación das persoas sas e nos distintos momentos do ciclo vital. |
Recomendacións en poboación xeral. Recomendacións adulto san.
Recomendacións no ancián.
Xestación e lactación.
Nutrición no deporte. |
Estudo da valoración do estado nutricional dos individuos. |
Valoración nutricional. Valoración da inxesta. Elaboración de dietas. |
Dietoterapia en función das patoloxías máis frecuentes. |
Dietas terapéuticas. Diabétes, dislipemia, osteoporose, HTA, Insuficiencia renal, cancer, inmunodeprimidos, litiasis vías urinarias, hiperuricemia, obesidade. Transtornos conduta alimentaria. Nutrición terapéutica. |
SEMINARIOS |
Fontes de información farmacolóxica. Guías. Revistas. Libros. Sistemas informatizados.
Calculo de dose: dose en función do peso, superficie corporal. Preparación de solucións. Velocidade de perfusión.
Coidados de enfermería na administración de medicamentos. Sistemas de dosaxe e administración de medicamentos.
Valoración nutricional Casos clínicos nutrición enteral e parenteral
Casos clínicos de farmacoloxía |
|
|