Tema |
Subtema |
1.- Normas xurídicas |
As Normas Xurídicas. División de poderes. O ordenamento xurídico español: normativa autonómica, estatal e comunitaria. |
2.- Normalización e lexislación alimentaria. Evolución das normas xurídicas |
Definición de lexislación e normalización alimentaria. O Codex Alimentarius. O Código Alimentario Español. Aprobación da Constitución Española. Adhesión á UE. Creación de novos organismos. |
3.- Normas de carácter voluntario |
Normalización e certificación alimentaria. Distintivos de calidade (DOP/IGP/ETG/Produción ecolóxica e Produción Integrada) |
4.- Aditivos alimentarios |
Ficha do marco legal. Listas positivas de aditivos. Procedemento para a inclusión de aditivos en listas positivas. |
5.- Normas xurídicas no sector primario |
Ficha do marco legal. Pensos animais. Benestar animal. Sanidade animal e vexetal. Perigos químicos. Trazabilidade no sector primario |
6.- Autorización e rexistro de industrias alimentarias e alimentos |
Ficha do marco legal. O rexistro xeral sanitario de alimentos (RGSEAA). Empresas alimentarias suxeitas a inscrición en rexistros específicos. |
7.- Xestión da seguridade alimentaria |
Ficha do marco legal. Introdución aos perigos físicos, químicos e microbiolóxicos. Principios do sistema de Análise de Perigos e Puntos de Control Crítico (APPCC). Normas de hixiene dos productos alimenticios. Controis e outras actividades oficiais para garantir a seguridade alimentaria. |
8.- As normas de calidade verticais |
Ficha do marco legal. Partes en que se integra unha norma de calidade. As normas de calidade que regulan a alimentos e bebidas. |
9.- Novos alimentos |
Ficha do marco legal. Autorización e rexistro de novos alimentos. Autorización e rexistro dos alimentos modificados xeneticamente. Alimentos irradiados. |
10.- Etiquetaxe e publicidade de alimentos |
Ficha do marco legal. Mencións obrigatorias e facultativas na etiquetaxe dos productos alimenticios. Declaracións nutricionais e de propiedades saudables. |
11.- Materiais para contacto alimentario |
Ficha do marco legal. Interaccións envase-alimento. Listas positivas de materiais para contacto alimentario. Límites de migración específica. Límites de migración global. |
12.- Dereitos do consumidor ou usuario |
Ficha do marco legal. Dereitos do consumidor. Como exercer os dereitos do consumidor: folla de reclamacións e sistema arbitral. |