Tema |
Subtema |
TEMA 1 |
Microorganismos e alimentos. Introdución. Grupos microbianos de interese. Seguridade e salubridade dos alimentos. *Toxiinfección alimentaria *versus intoxicación alimentaria. *Patogenicidad e virulencia. Mecanismo de acción das toxinas. *Epidemiología das enfermidades transmitidas por alimentos. Alteración e conservación de alimentos. Fermentación. Garantía de calidade microbiolóxica. |
TEMA 2 |
Procedencia dos microorganismos *vehiculados por alimentos. Diversidade de hábitats. Microorganismos e aire, chan, auga, e plantas. *Zoonosis. Microorganismos e manipuladores de alimentos. Os microorganismos na industria alimentaria. Deseño, limpeza e desinfección na industria alimentaria. |
TEMA 3 |
Técnicas para o exame microbiolóxico dos alimentos. Introdución. Técnicas *microscópicas. Métodos de enumeración. Probas de redución de *colorantes. Métodos eléctricos. Determinación de ATP. Métodos rápidos para detección de microorganismos e toxinas. Métodos inmunolóxicos. Métodos baseados na detección de ADN ou *ARN. Bioensaio e métodos semellantes. Acreditación do laboratorio. |
TEMA 4 |
Microorganismos marcadores, índices e indicadores. Introdución. Bases da súa utilización. Características do marcador ideal. *Coliformes. *Coliformes fecais. *Enterococos. *Clostridium *sulfito-*reductores. *Microbiota *aerobia *mesófila. *Mohos e fermentos. *Microbiota *anaerobia. *Microbiota *psicrótrofa. *Estafilococos. *Estreptococos do grupo *mitis-*salivarius. Outros marcadores. |
TEMA 5 |
Bacterias produtoras de enfermidades transmitidas por alimentos. *Salmonella, *Shigella, *Escherichia *coli, *Yersinia *enterocolitica, *Campylobacter, *Vibrio, *Aeromonas *hydrophila, *Plesiomonas *shigelloides, *Brucella, *Staphylococcus *aureus, *Bacillus *cereus e outros *Bacillus, *Clostridium *botulinum, *Clostridium *perfringens, *Listeria *monocytogenes. Outras bacterias. |
TEMA 6 |
Fungos produtores de toxinas. Introdución. *Micotoxinas de Aspergillus. *Aflatoxinas. *Ocratoxinas. Outras. *Micotoxinas de *Penicillium. *Patulina. Outras. *Micotoxinas de *Fusarium. *Aleukia tóxica alimentaria. *Tricotecenos. *Zearelonona. Outras. *Micotoxinas de *otroshongos. Técnicas de detección. |
TEMA 7 |
Algas e *cianobacterias produtoras de toxinas. Introdución. Toxinas de *dinoflagelados. Intoxicación paralítica. Intoxicación *neurotóxica. Intoxicación *diarreica. Intoxicación por *ciguatera. Toxinas de *diatomeas. Intoxicación *amnésica. Toxinas de *cianobacterias. Outras intoxicacións ligadas a alimentos de orixe mariña. Técnicas de detección. |
TEMA 8 |
Virus e *priones transmitidos por alimentos. Introdución. *Poliomielitis. Hepatite A. Virus produtores de gastroenterites. Fontes de contaminación dos alimentos. Detección e control. *Encefalitis esponxiforme. |
TEMA 9 |
*Parásitos transmitidos por alimentos. Introdución. *Protozoos. *Helmintos. *Nematodos. *Trematodos. *Cestodos. Detección e control. |
TEMA 10 |
Regulamentación española e europea de manipuladores. Niveis de cualificación. |
TEMA 11 |
Grupo ou nivel *I. Profesionais de alto risco. |
TEMA 12 |
Grupo ou nivel *II: Profesionais de risco medio. |
TEMA 13 |
Grupo ou nivel *III: Profesionais de baixo risco. |
TEMA 14 |
Materiais de contacto cos alimentos. |
TEMA 15 |
Aptitudes e hábitos hixiénicos dos manipuladores de alimentos. O papel dos manipuladores como responsables de prevención de enfermidades de transmisión alimentaria. |