Secretaría Uvigo - Riboflavina (vitamina B2): funcións e patoloxía asociada

Riboflavina (vitamina B2): funcións e patoloxía asociada

Data de defensa16/09/2022
TitulaciónMáster Universitario en Nutrición
CentroFacultade de Ciencias
Dirección Titoría: Federico Mallo Ferrer
Tribunal Presidencia: Lucas Carmelo González Matías
Secretaría: Alejandro Leonides De Carlos Villamarín
Vogalía: Yolanda María Diz Chaves
ResumoA riboflavina é una vitamina esencial por iso é necesaria a súa inclusión nunha dieta equilibrada. Unha deficiencia nesta vitamina acostuma a ser leve, secundaria a outras patoloxías e de fácil remedio cunha dieta equilibrada. Con todo, aínda que non son moi frecuentes poden producirse variacións xenéticas nos elementos implicados na súa homeostasia, de curso grave e incluso fatal. Nestes casos, as fontes dietéticas resultan insuficientes, polo que requirese suplementación oral desta vitamina. Os trastornos xenéticos maís frecuentes son MADD (deficiencia múltiple de deshidroxenación de acil-CoA) e BVVL (síndrome Brown-Vialetto-Van Laere) causados por alteracións nos xenes ETFA, ETFB, ETFDH que codifican ETF e ETFDH respectivamente no caso de MADD, e os xenes SLC52A2 e SLC52A3 que codifican os transportadores de riboflavina RFVT 2 e 3. Neste traballo realizase una revisión bibliográfica co fin de coñecer se a suplementación con riboflavina resultará nun tratamento eficaz en ambas patoloxías, e se o tratamento precoz provoca unha melloría no pronóstico da enfermidade. Tamén abrese a posibilidade do uso da riboflavina como tratamento ou prevención doutras enfermedades.

Palabras chave: Brown-Vialetto-Van Leare, MADD, flavoproteína, riboflavina, tratamento
Volver