Secretaría Uvigo - Pancreatite: relación etiolóxica e fisiopatolóxica co consumo de alcol e tabaco.

Pancreatite: relación etiolóxica e fisiopatolóxica co consumo de alcol e tabaco.

Data de defensa20/10/2020
TitulaciónGrao en Enfermaría
CentroEscola Universitaria de Enfermaría Povisa
Dirección Titoría: Carlos Jose Magdalena Lopez
Tribunal Titoría: Carlos Jose Magdalena Lopez
ResumoO páncreas é un dos órganos máis afectados polo consumo de alcol, causando danos á glándula que se manifesta en pacientes como episodios illados e recorrentes de pancreatite aguda (AP) que eventualmente poden converterse en pancreatite crónica ( PC). A pancreatite alcohólica é unha enfermidade potencialmente mortal cuxa incidencia e prevalencia son difíciles de calcular con precisión, debido á influencia de varios factores, que comentaremos neste estudo.
O dano real que o alcoholismo causa no páncreas aínda non está debidamente definido e, entre outras cousas, descoñécese a razón pola que o consumo de alcohol só causa pancreatite nunha minoría de alcohólicos. Ademais, a proporción de casos documentados de pancreatite atribuída ao consumo de alcol varía moito segundo a área do mundo estudada e incluso entre os diferentes estudos realizados no mesmo país, porque non hai criterios universalmente aceptados sobre a cantidade de alcol que é necesario consumir para que se desenvolva pancreatite alcohólica.
A pancreatite considérase unha enfermidade etiolóxicamente multifactorial na que, ademais do alcol, interveñen outros factores como o consumo de tabaco, un hábito moi relacionado co alcolismo, xa que a prevalencia do consumo de tabaco aumenta coa cantidade de alcol inxerido. Cabe mencionar que existe unha sinerxía entre estes dous hábitos tóxicos que favorecen a aparición e o desenvolvemento desta enfermidade.
A pesar do gran número de estudos epidemiolóxicos realizados, as grandes diferenzas nos resultados obtidos deles indican que non existe un consenso global que permita unha mellor interpretación dos datos obtidos, o que implica unha visión global equívoca sobre a alcanza que pode ter esta enfermidade. Tamén é necesario realizar máis estudos que nos permitan comprender como o alcoholismo e o consumo de tabaco danan o tecido pancreático, xa que actualmente estes estudos fisiopatolóxicos son escasos, a pesar da súa gran importancia.
Volver