Guia docente 2018_19
Facultade de Bioloxía
Grao en Bioloxía
 Materias
  Microbioloxía I
   Contidos
Tema Subtema



PROGRAMA DE TEORÍA : Temas



ÍNDICE DOS TEMAS
1. INTRODUCIÓN Á MICROBIOLOXÍA 1.1. Obxecto e Campo de estudo da MicrobioloXía.
1.2. Subdisciplinas e Especialidades.
1.3. Desenvolvemento histórico e perspectivas.
1.4. Ámbitos profesionais do microbiólogo.
2. OS MICROORGANISMOS NA ESCALA BIOLÓXICA 2.1. Concepto de microorganismo.
2.2. Forma, talla e Relación Superficie/Volume.
2.3. Orixe evolutiva dos microorganismos.
2.4. Niveis de organización celular.
2.5. Estruturas pluricelulares microbians.
3. ESTRUTURA E FUNCIÓN DE VIRUS E BACTERIÓFAGOS 3.1. Características xerais de virus e bacteriófagos.
3.2. Arquitectura de virus de eucariotas.
3.3. Arquitectura de virus de procariotas.
3.4. Ciclos infectivos.
3.5. Partículas subvirais.
4. ESTRUTURA E FUNCIÓN DA CÉLULA PROCARIOTA 4.1. Estruturas Externas e función en procariotas: parede, cápsula e outras cubertas, fimbrias, flaxelos.
4.2. Estruturas Internas e función en procariotas : membrana plasmática e sistemas membranosos, matriz citoplásmica, inclusións, nucleoide. Esporas.
4.3. Excepcións a organización celular procariota.
4.4. Diferenzas entre os dominios Bacteria, Arquea e Eucaria.
5. CRECEMENTO EN MEDIOS DE CULTIVO 5.1. Crecemento microbiano e división celular.
5.2. Medida do crecemento: métodos directos e indirectos.
5.3. Expresión matemática da cinética do crecemento.
5.4. Cultivo Discontínuo e Cultivo Contínuo. Aplicacións.
5.5. Factores ambientais que afectan o crecemento microbiano
6. CRECEMENTO EN MEDIOS NATURAIS. CONTROL DO CRECEMENTO 6.1. Características do crecemento en ambientes naturais
6.2. Procesos de comunicación e multicelularidade: Biopelículas. Quorum sensing.
6.3. Estado VBNC.
6.4. Axentes físicos e químicos de Control do crecemento microbiano.
6.5. Axentes biolóxicos de Control do crecemento microbiano: antibióticos e bacteriocinas. Resistencia a antimicrobiáns.
7. ACTIVIDADES METABÓLICAS EXCLUSIVAS DE MICROORGANISMOS 7.1. Elementos E Categorías nutricionais.
7.2. Xeración de ATP en micoorganismos litotrofos.
7.3. Xeración de ATP en micoorganismos fototrofos.
7.4. Xeración de ATP en microorganismos organotrofos.
7.5. Procesos anabólicos propios de microorgansimos.
8. METODOLOXÍA AVANZADA PARA O ESTUDO DOS MICROORGANISMOS 8.1. Detección de microorganismos non cultivables: principios da Análise Metaxenómica.
8.2. Microscopía de Fluorescencia. Técnicas de Hibridación In situ.
9. XENÉTICA DE MICROORGANISMOS 9.1. Mecanismos de regulación da expresión xénica procariota
9.2. Elementos extracromosómicos: Plásmidos. Transposóns. Integróns.
9.3. Intercambio xenético en bacterias: Transformación, Conxugación, Transducción.
9.4. Replicación de Virus: xeneralidades.
9.5. Inmunidade bacteriana: Sistema CRISPR-CAS.
PROGRAMA DAS PRÁCTICAS


1. Ensaio para determinar o efecto das condicións de cultivo sobre o crecemento microbián.







2. Estudo da densidade e diversidade poboacional da microbiota epifibionte en mostras biolóxicas

ÍNDICE DE CONTIDOS


1.1. Deseño do ensaio. 1.2. Cálculo do volume do inóculo. 1.3. Construción dunha Recta Patrón Densidade óptica / Densidade celular. 1.4. Expresión matemática do crecemento. 1.5. Determinación do rendemento en biomasa. 1.6. Cuantificación do efecto das condicións de cultivo. 1.7. Representación e análise de resultados



2.1. Procesamento da mostra. 2.2. Cuantificación da diversidade e densidade celular viable. 2.3. Caracterización das poboacións e cálculo de proporcións relativas. 2.4. Análise de resultados.
Universidade de Vigo            | Reitoría | Campus Universitario | C.P. 36.310 Vigo (Pontevedra) | España | Tlf: +34 986 812 000