Guia docente 2017_18
Facultade de Bioloxía
Grao en Bioloxía
 Materias
  Microbioloxía I
   Contidos
Tema Subtema





PROGRAMA DE TEORÍA





ÍNDICE DOS TEMAS
1. INTRODUCIÓN Á MICROBIOLOXÍA 1.1. Obxecto e Campo de estudo da Microbioloxía.
1.2. Subdisciplinas e Especialidades.
1.3. Desenvolvemento histórico e perspectivas.
1.4. Ámbitos profesionais do microbiólogo
2. OS MICROORGANISMOS NA ESCALA
BIOLÓXICA
2.1. Concepto de microorganismo.
2.2. Relación Superficie/Volume en procariotas. Implicacións.
2.3. Orixe evolutiva dos microorganismos.
2.4. Niveis de organización celular en microorganismos.
3. MORFOLOXÍA DE MICROORGANISMOS E AXENTES ACELULARES 3.1. Forma: bacterias e arqueas. Talla : rango e excepcións.
3.2. Agrupación celular. Estructuras pluricelulares.
3.3. Arquitectura de virus e bacteriófagos.
3.4. Partículas subvirales
4. ESTRUTURA E FUNCIÓN DA CÉLULA
PROCARIOTA
4.1. Estruturas Externas e función en procariotas.
4.2. Estruturas Internas e función en procariotas.
4.3. Excepcións á organización celular procariota.
4.4. Diferenzas entre os dominios Bacteria, Arquea e Eucaria.
5. CRECEMENTO EN MEDIOS DE CULTIVO 5.1. Crecemento microbiano e división celular.
5.2. Medida do crecemento: métodos directos e indirectos.
5.3. Expresión matemática da cinética do crecemento.
5.4. Cultivo Discontínuo e Cultivo Contínuo. Aplicacións.
5.5. Factores ambientais que afectan o crecemento microbiano
6. CRECEMENTO EN MEDIOS NATURAIS.
CONTROL DO CRECEMENTO
6.1. Características do crecemento en ambientes naturais
6.2. Procesos de comunicación e multicelularidad.
6.3. Estado VBNC.
6.4. Control do crecemento microbiano: Axentes físicos, químicos e biolóxicos; resistencia a antimicrobianos
7. METODOLOXÍA PARA O ESTUDO DOS
MICROORGANISMOS
7.1. Métodos de cuantificación de poboacións microbianas viables
7.2. Microscopía de fluorescencia.
7.3. Detección de microorganismos non cultivables: principios da Análise metagenómico. Hibridación In situ
8. FISIOLOXÍA MICROBIANA 8.1. Elementos nutricionais. Mecanismos de transporte
8.2. Categorías nutricionais.
8.3. Mobilidade e Quimiotaxis 
8.4. Estratexias de supervivencia e diseminación
9. ACTIVIDADES METABÓLICAS EXCLUSIVAS DE MICROORGANISMOS 9.1. Xeración de ATP en micoorganismos litotrofos
9.2. Xeración de ATP en micoorganismos fototrofos
9.3. Xeración de ATP en microorganismos organotrofos
9.4. Procesos anabólicos propios de microorgansimos
10. XENÉTICA DE MICROORGANISMOS 10.1. Mecanismos de regulación da expresión génica procariota
10.2. Elementos extracromosómicos: Plásmidos. Transposones. Integrones. 
10.3. Intercambio xenético en bacterias: Transformación, Conxugación, Transducción.  
10.4. Replicación de Virus: xeneralidades.



PROGRAMA DE PRÁCTICAS



CONTIDO DA PRÁCTICA
1. Ensaio para determinar o efecto das condicións de cultivo sobre o crecemento microbiano
1.Preparación de caldos de cultivo. 2.Cálculo do volume de inóculo a sementar. 3.Cálculo da Taxa de crecemento e Tempo de Xeración. 4.Determinación do Rendemento en biomasa en peso seco.5. Reconto de UFC/mL en fase exponencial. 6.Construción dun Recta Patrón Densidade óptica/Densidade celular. 7.Cuantificación do efecto das condicións de cultivo na taxa de crecemento e o rendemento en biomasa. 8. Análiisis de resultados e conclusións.
2. Estudo da densidade e diversidade poboacional da microbiota epifita de mostras vexetais
1. Procesado da mostra. 2, Sementeira da mostra para illamento de microbiota epifita. 3. Cuantificación da diversidade e a Densidade celular Viable. 4. Illamento e caracterización de illados: tinción de Gram, tinción de Cápsulas, Mobilidade. 5. Cálculo das proporcións relativas de comunidades microbianas. 6. Análise de resultados e conclusións
Universidade de Vigo            | Reitoría | Campus Universitario | C.P. 36.310 Vigo (Pontevedra) | España | Tlf: +34 986 812 000