Tema |
Subtema |
PROGRAMA DE TEORÍA |
ÍNDICE DOS TEMAS |
1. INTRODUCIÓN Á MICROBIOLOXÍA |
1.1. Obxecto e Campo de estudo da Microbioloxía.
1.2. Subdisciplinas e Especialidades.
1.3. Desenvolvemento histórico e perspectivas.
1.4. Ámbitos profesionais do microbiólogo |
2. OS MICROORGANISMOS NA ESCALA
BIOLÓXICA |
2.1. Concepto de microorganismo.
2.2. Relación Superficie/Volume en procariotas. Implicacións.
2.3. Orixe evolutiva dos microorganismos.
2.4. Niveis de organización celular en microorganismos.
|
3. MORFOLOXÍA DE MICROORGANISMOS E AXENTES ACELULARES |
3.1. Forma: bacterias e arqueas. Talla : rango e excepcións.
3.2. Agrupación celular. Estructuras pluricelulares.
3.3. Arquitectura de virus e bacteriófagos.
3.4. Partículas subvirales
|
4. ESTRUTURA E FUNCIÓN DA CÉLULA
PROCARIOTA |
4.1. Estruturas Externas e función en procariotas.
4.2. Estruturas Internas e función en procariotas.
4.3. Excepcións á organización celular procariota.
4.4. Diferenzas entre os dominios Bacteria, Arquea e Eucaria.
|
5. CRECEMENTO EN MEDIOS DE CULTIVO |
5.1. Crecemento microbiano e división celular.
5.2. Medida do crecemento: métodos directos e indirectos.
5.3. Expresión matemática da cinética do crecemento.
5.4. Cultivo Discontínuo e Cultivo Contínuo. Aplicacións.
5.5. Factores ambientais que afectan o crecemento microbiano |
6. CRECEMENTO EN MEDIOS NATURAIS.
CONTROL DO CRECEMENTO |
6.1. Características do crecemento en ambientes naturais
6.2. Procesos de comunicación e multicelularidad.
6.3. Estado VBNC.
6.4. Control do crecemento microbiano: Axentes físicos, químicos e biolóxicos; resistencia a antimicrobianos
|
7. METODOLOXÍA PARA O ESTUDO DOS
MICROORGANISMOS |
7.1. Métodos de cuantificación de poboacións microbianas viables
7.2. Microscopía de fluorescencia.
7.3. Detección de microorganismos non cultivables: principios da Análise metagenómico. Hibridación In situ
|
8. FISIOLOXÍA MICROBIANA |
8.1. Elementos nutricionais. Mecanismos de transporte
8.2. Categorías nutricionais.
8.3. Mobilidade e Quimiotaxis
8.4. Estratexias de supervivencia e diseminación |
9. ACTIVIDADES METABÓLICAS EXCLUSIVAS DE MICROORGANISMOS |
9.1. Xeración de ATP en micoorganismos litotrofos
9.2. Xeración de ATP en micoorganismos fototrofos
9.3. Xeración de ATP en microorganismos organotrofos
9.4. Procesos anabólicos propios de microorgansimos |
10. XENÉTICA DE MICROORGANISMOS |
10.1. Mecanismos de regulación da expresión génica procariota
10.2. Elementos extracromosómicos: Plásmidos. Transposones. Integrones.
10.3. Intercambio xenético en bacterias: Transformación, Conxugación, Transducción.
10.4. Replicación de Virus: xeneralidades.
|
PROGRAMA DE PRÁCTICAS
|
CONTIDO DA PRÁCTICA |
1. Ensaio para determinar o efecto das condicións de cultivo sobre o crecemento microbiano
|
1.Preparación de caldos de cultivo. 2.Cálculo do volume de inóculo a sementar. 3.Cálculo da Taxa de crecemento e Tempo de Xeración. 4.Determinación do Rendemento en biomasa en peso seco.5. Reconto de UFC/mL en fase exponencial. 6.Construción dun Recta Patrón Densidade óptica/Densidade celular. 7.Cuantificación do efecto das condicións de cultivo na taxa de crecemento e o rendemento en biomasa. 8. Análiisis de resultados e conclusións. |
2. Estudo da densidade e diversidade poboacional da microbiota epifita de mostras vexetais
|
1. Procesado da mostra. 2, Sementeira da mostra para illamento de microbiota epifita. 3. Cuantificación da diversidade e a Densidade celular Viable. 4. Illamento e caracterización de illados: tinción de Gram, tinción de Cápsulas, Mobilidade. 5. Cálculo das proporcións relativas de comunidades microbianas. 6. Análise de resultados e conclusións |