Bloque 1. Introdución e consideracións xerais |
1. Química Agrícola : Concepto, orixe, historia. Obxectivos. Posibilidades de futuro.
2. Compoñentes do solo: fase sólida, líquida e gasosa do solo. Compoñentes inorgánicos do solo. Fracción non coloidal. Fracción coloidal. Características e orixe da carga. Compoñentes orgánicos solo. Características da materia orgánica. Fracción coloidal (humus) e características de carga.
|
Bloque 2. Propiedades Químicas do Solo,
Nutrientes e Fertilizantes
|
3. Propiedades químicas do solo. Relación entre pH e produtividade dos cultivos. Características do solo agrícola no ámbito galego.
4. Propiedades químicas do solo. Adsorción e intercambio iónico. Relación entre a carga dos coloides e as características de adsorción.
Características do intercambio iónico e ecuacións que o describen: cambio catiónico e cambio aniónico. Fixación máis ou menos irreversible.
Cinéticas de adsorción-desorción. Curvas de adsorción: Formulacións empíricas.
5. Nutrientes esenciais para as plantas. Clasificación. Funcións dos nutrientes. Absorción de elementos nutritivos polas plantas. Factores que inflúen na absorción. Interacción dos elementos nutritivos. Diagnóstico de deficiencias nutritivas. Criterios de esenciabilidade. Alteracións na planta por deficiencias de elementos nutritivos.
6. Fertilización. Fertilizantes e a súa clasificación. Fertilizantes orgánicos e inorgánicos. Restitución das perdas de nutrientes. Riqueza e cálculo do abono necesario. Curva de resposta das plantas ó abonado. Evolución do consumo de fertilizantes no mundo e en España.
|
Bloque 4. Agricultura sostible |
22. Os praguicidas no solo. Dinámica de praguicidas nos solos. Persistencia. Detección de residuos de plaguicidas. Residuos de fertilizantes no solo.
23. Os metais pesados: elementos potencialmente tóxicos. Problemas de contaminación. Descontaminación de solos. Problemas de fitotoxicidade por metais pesados.
|