Tema |
Subtema |
Tema 1.- Introducción |
1.1.- Definición de biotecnoloxía e campos de interese
1.2.- Historia da biotecnoloxía
1.3.- Sustentabilidade
1.4.- Conceptos previos
1.5.- Clasificación |
Tema 2.- Procesos industriais de fermentación
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2.1. HISTORIA
2.2. FERMENTACIÓN
2.3. APLICACIÓNS DE FERMENTACIÓNS INDUSTRIAIS
2.4. AXENTES MICROBIANOS DE FERMENTACIÓN
a) Fungos
b) Bacterias
2.5. ESQUEMA DE EMBDEN-MEYERHOF
a) Definición
b) Primeira fase
c) Segunda fase
d) Regulación e rendemento total da glucólisis |
Tema 3. Fermentación alcohólica |
3.1. FERMENTACIÓN ALCOHÓLICA (Definicións básicas)
3. 2. REACCIONES BIOQUÍMICAS
a) Etapa previa: glucólisis
b) Produción de etanol
c) Catabolismo de carbohidratos en ausencia de osíxeno
d) Produtos secundarios
3.3. FERMENTOS PRODUTORES DE ALCOL
3.4. O VIÑO
a) Definición
b) Composición
c) Tipos de viño
d) Materia prima/substrato: o mosto
e) Microorganismos implicados
f) Procesos de elaboración industrial
g) Biorreactores
h) Calidade do produto final
3.5. A CERVEXA
a) Definición
b) Tipos
c) Materias primas
d) Proceso de elaboración |
Tema 4. Fermentación acética |
4.1. FERMENTACIÓN ACÉTICA
4.2. VINAGRE |
Tema 5. Fermentación láctica |
5.1. Fermentación láctica
5.2. Microorganismos implicados
5.3. Iogur |
Tema 6.- Industrias fermentativas modernas. Bioproductos vs sustancias químicas |
6.1. Medios de cultivo
6.2. Medida do crecemento microbiano
6.3. Cinética do cultivo descontinuo
6.4. Influencia dos factores ambientais
6.5. Industrias fermentativas modernas. Bioproductos vs substancias químicas |
Tema 7.- Bioprocesos, Biorreactores e Modalidades de cultivo |
7.1.- Bioprocesos
7.2.- Biorreactores
7.3.- Modalidades de cultivo
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Tema 8.- Biorreactores I: Fermentación no medio mergullado |
8.0.- Introdución: o xilitol
8.1.- Biorreactores completamente mesturados axitados mecanicamente
8.1.1.- FCTA ( Fermentador Continuo de Tanque Axitado)
8.1.2.- FCTAs en Serie
8.1.3.- Fermentadores de Membrana
8.2.- Biorreactores baseados no concepto de fluxo en pistón ( FCFP)
8.2.1.- Reactores de Leito Fixo
8.2.2.- Biorreactores Pulsantes
8.3.- Biorreactores axitados por fluídos
8.3.1.- Columnas de Burbujeo
8.3.2.- Fermentadores Air- lift |
Tema 9. Biorreactores II: Fermentación en estado sólido |
9.1.- Introdución
9.2.- Factores que afectan o crecemento de microorganismos
9.3.- Preparación de medios de fermentación
9.4.- Diferenzas entre fermentación no medio sólido e no medio mergullado
9.5.- Orixe das fermentacións en estado sólido
9.6.- Microorganismos empregados as fermentacións en estado sólido
9.7.- Aspectos bioquímicos da FES
9.8.- Proceso xeral da FES
9.9.- Deseño de biorreactores para a FES
9.10.- Tipos de biorreactores para a FES
9.11.- Medida da biomasa en biorreactores para a FES
9.12.- Recuperación do produto en biorreactores para a FES |
Seminario 1.- Publishing papers and strategies to visualize the scientific productivity |
1. Types of papers: full article, short communication and review articles.
2. The Impact factor (ISI - Institute for Scientific Information) of the journals.
3. Databases: Web of Science and Scopus
4. Google Scholar Citations and index H
5. Application to real cases (To be carried out as homework).
Mode: Practice class
6. Creating scientists profiles:
- the impact and scientific visibility
- the Social networks: ResearchGate and Academia.edu
- the profiles Google Scholar Citations
7. System alerts: A 2.0 science and social channels to identify scientific information
8. Identifiers codes of authors
- The handling of scientific CV
- ORCID: the universal identifier of authors
- The commercial identifiers authors: ResearcherID (Thomson Reuters) and Author Identifier (Scopus)
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Seminario 2.- Cálculo de parámetros estequiométricos |
1.- Procesos en discontinuo
2.- Procesos en continuo
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Seminario 3.- Cálculo dos parámetros que definen o crecemento bacteriano |
1. Estimación da velocidade específica de crecemento ( m): puntual
2. Tempo de duplicación ( td)
3. Velocidade de crecemento ou duplicación ( K)
4. Colleita máxima ( M)
5. Rendemento ( YX/ S)
6. Velocidade específica de crecemento ( m) na fase exponencial
7. Cinética de Monod |