Guia docente 2011_12
Facultad de Biología
Máster Universitario en Bioloxía Mariña
 Materias
  Bioloxía de Especies Explotadas e Potencialmente Explotables
   Contidos
Tema Subtema
Concepto de especie explotable e potencialmente explotable. Principais especies explotadas nas costas de Galicia. Cifras de produción, valoración económica e mercados de destino.
Introdución á dinámica de poboacións das especies explotadas e potencialmente explotables Hábitats e niveis tróficos. Estratexias reproductivas. Reclutamiento, ontogenia e mortalidad. Competencia intra en interespecífica. Predación, parasitismos e patologías.
Especies asociadas a sustratos rocosos I. Principais especies de macroalgas bentónicas intermareales e submareales explotadas actualmente en Galicia. Exemplos tipo: alginófitos, carragenófitos, agarófitos e algas alimentarias. Ciclo de vida, hábitat, adaptacións, abundancia e distribución xeográfica. Outras especies explotadas e potencialmente explotables.
Especies asociadas sustratos rocosos II. Principais especies de invertebrados mariños bentónicos explotados actualmente en Galicia. Ciclo de vida, hábitat, adaptacións, abundancia e distribución xeográfica. Exemplos tipo: semente de mexilón, ourizo e percebe. Outras especies explotadas ou potencialmente explotables.
Especies asociadas a sustratos brandos. Principais especies de invertebrados mariños explotados actualmente en Galicia. Ciclo de vida, hábitat, adaptacións, abundancia e distribución xeográfica. Exemplos tipo: berberechos, ameixas, navallas e outros moluscos bivalvos. Outras especies explotadas ou potencialmente explotables.
Especies peláxiicas (costeiras e oceánicas). Hábitat e adaptacións. Xeneralidades e especies guía. Exemplos tipo: *anchoa e sardina; bonito e peixe espada. Potencialidade de especies explotables (descartes).
Especies demersales e de fondo (peces e crustáceos). Hábitat e adaptacións. Xeneralidades e especies guía. Exemplos tipo: merluza, rapes, crustáceos comerciais. Potencialidade de especies explotables (descartes).
Especies mariñas potencialmente explotables en Galicia como novos recursos para a alimentación humana. Valor nutritivo de macroalgas e invertebrados mariños. Efectos derivados do consumo de produtos mariños nos seres humanos e a súa repercusión en parámetros fisiolóxicos.
Universidade de Vigo            | Rectorado | Campus Universitario | C.P. 36.310 Vigo (Pontevedra) | España | Tlf: +34 986 812 000