Guia docente 2023_24
Escuela Universitaria de Enfermería Povisa
Grao en Enfermaría
 Materias
  Enfermaría comunitaria I
   Contidos
Tema Subtema
Saúde e enfermidade: Concepto ecolóxico. Determinantes de saúde. Niveis de prevención. Saúde comunitaria. Enfermaría de saúde pública. Historia da saúde pública. Historia da Enfermaría Comunitaria. Estado e concepto de saúde. Determinantes da saúde.
Saúde ambiental e ecolóxica: A saúde en relación coa auga, o aire, o clima.
Contaminación ambiental.
Tratamento de residuos e pragas.
RESIDUOS
Plan de xestión de residuos sanitarios
Manexo de residuos sanitarios: Segregación, almacenamento e tratamento.
Plans DDD
Microbioloxía.


















Control da infección.



Desinfección e esterilización.
MICROBIOLOXÍA
• Os microbios e a enfermidade
Características. Simbiose e patoxenicidade
Mecanismos de defensa. Infeccións oportunistas.
• Bacterias
Concepto. Morfoloxía e fisioloxía.
Clasificación.
Bacterias epidemiolóxicamente relevantes
• Virus
Concepto. Morfoloxía e fisioloxía.
Clasificación
Virus epidemiolóxicamente relevantes
• Fungos
Concepto. Morfoloxía e fisioloxía.
Clasificación
Fungos epidemiolóxicamente relevantes
• Parásitos
Parásitos humanos Concepto.
Protozoos de interese sanitario
Helmintos de interese sanitario


CONTROL DA INFECCIÓN
Cadea epidemiolóxica.
Medidas de prevención da infección: Precaucións stándard e fronte ao mecanismo de transmisión.

DESINFECCIÓN E ESTERILIZACIÓN
Asepsia, limpeza, desinfección e esterilización.
Epidemioloxía: Marco conceptual e evolución histórica. • Definición. Método epidemiolóxico
• Causalidade. Modelos e teorías
• Indicadores. Frecuencia, asociación e impacto.
• Epidemioloxía descritiva, analítica e experimental
• Tipos de estudos:
Xeneralidades. Método científico
Estudos descritivos
Estudos analíticos
ou Estudos experimentais
Demografía sanitaria: Composición e dinámica da poboación. Demografía estática e dinámica.
Indicadores:
- Mortalidade.
- Natalidade.
- Fecundidade.
- Migración.
- Compoñentes de crecemento e desenvolvemento.
Introdución a enfermedades transmisibles. Concepto de enfermedad transmisible e infecciosa, enfermedades emerxentes.
Enfermedades transmisibles por vía aérea, dixestiva, por contacto, zoonosis, enfermedades vectoriais, infeccións nosocomiais.
Boletines epidemiolóxicos.
Brotes epidémicos.
Universidade de Vigo            | Rectorado | Campus Universitario | C.P. 36.310 Vigo (Pontevedra) | España | Tlf: +34 986 812 000