Guia docente 2012_13
Facultade de Ciencias Empresariais e Turismo
Grao en Administración e Dirección de Empresas
 Materias
  Contabilidade de custos
   Contidos
Tema Subtema
1. Introdución ao custo. Conceptos básicos 1.1. Introdución: Delimitación conceptual, Contabilidade financeira versus Contabilidade de custos e de xestión 1.2. Concepto de custo 1.3. Clasificación dos custos 1.4. Ciclo de análise do custo 1.5. Sistemas de enlace entre a contabilidade interna e externa 1.6. Elementos integrantes do custo 1.7. Estrutura de custos e ingresos
2. O comportamento dos custos 2.1. Introdución 2.2. Custos fixos 2.2.1. Imputación racional 2.3. Custos semifixos e semivariables 2.4. Custos variables 2.5. Métodos de separación de custos fixos e variables
3. Os Custos de Materiais 3.1. Concepto e clasificación 3.2. O control dos materiais 3.3. Entradas e saídas de almacén. Valoración 3.4. Problemática contable e física do almacén 3.5. Outras técnicas de xestión de materiais
4. O custo de persoal 4.1. Concepto e clasificación 4.2. Tratamento contable do custo de persoal 4.2.1. Delimitación dos compoñentes do custo de persoal. 4.2.2. Rexistro de tempos. 4.2.3. Valoración de salarios. 4.2.4. Asignación dos custos de persoal aos produtos. 4.3. Sistemas de remuneración por rendementos 4.4. A curva de aprendizaxe
5. Os custos indirectos de produción. 5.1. Concepto e clasificación 5.2. Problemática da imputación de custos indirectos 5.3. Seccións 5.4. Métodos de subreparto entre seccións interrelacionadas 5.5. Exemplo de imputación por seccións
6. O custo de oportunidade dos recursos financieros. Os custos do periodo 6.1. Introdución 6.2. Fontes de financiamento propias 6.2.1. Capital 6.2.2. Autofinanciación 6.3. Fontes de financiamento alleas 6.4. Custo medio ponderado de capital 6.5. Aspectos contables do custo financeiro de oportunidade 6.6. Definición, clasificación e tratamento contable dos costes comerciais 6.7. Definición e tratamento contable dos custos de administración
7. O sistema de custos variables 7.1. Introdución 7.2. Modelo de custos e marxes 7.3. Vantaxes e inconvenientes 7.4. Custos variables vs Custos completos 7.5. Exemplo
8. A produción múltiple: Produción común e producción conxunta 8.1. Produción múltiple, común e conxunta. 8.2. Métodos de separación de custos conxuntos baseados en custos reais. 8.3. Métodos de separación de custos conxuntos baseados en costes alternativos. 8.4. Asignación contable de custos conxuntos: subproductos e residuos. 8.5. Asignación contable de custos conxuntos: desperdicios. 8.6. Asignación contable de custos conxuntos: produtos imperfectos e defectuosos. 8.7. Exemplo
9. Os custos por ordes de traballo ou pedido 9.1. Introdución 9.2. Definición e características9.3. Afectación e imputación de custos ás ordes de fabricación 9.4. Axuste dos custos subaplicados ou sobreaplicados
10. Os custos por procesos 10.1. Conceptos básicos 10.2. Produción equivalente 10.3. Custos unitarios 10.4. Problemática das unidades perdidas 10.4.1. Formulación xeral 10.4.2. Recuperación de materiais e límite de tolerancia 10.5. Ficha de custos
11. Sistema de custos baseado nas actividades (ABC) 11.1. Introdución 11.2. As actividades 11.3. Clasificación das actividades 11.4. Inductores: de custos e actividades 11.5. Proceso de asignación de custos no ABC
12. A contabilidad de custos para a toma de decisións. O modelo Custo-Volume-Beneficio (C-V-B) 12.1. Hipóteses básicas na análise C-V-B 12.2. Formulación do modelo 12.3. A marxe de seguridade 12.4. Combinación de produtos 12.5. Análise de sensibilidade 12.6. Toma de decisións
13. Custos predeterminados (I). O orzamento 13.1. Introdución: A planificación e o orzamento 13.2. Clasificación dos orzamentos 13.3. O orzamento integral 13.3.1. Orzamento operativo 13.3.2. Orzamento de investimentos 13.3.3. Estados financeiros previsionais 13.4. Control presupuestario
14. Custos predeterminados (II). O coste estándar 14.1. Introdución: Control presupuestario 14.2. Custo estándar 14.3. Desviacións 14.3.1. Desviacións en MP 14.3.2. Desviacións en MOD 14.3.3. Desviacións en CIF 14.3.4. Desviacións en mestura
15. O custo en empresas non industriais 15.1. Organizacións de servizos, en xeral. 15.2. Organizacións de servizos financeiros 15.3. Organizacións sanitarias 15.4. Organizacións non lucrativas
Universidade de Vigo            | Reitoría | Campus Universitario | C.P. 36.310 Vigo (Pontevedra) | España | Tlf: +34 986 812 000