Guia docente 2023_24
Facultade de Ciencias
Máster Universitario en Nutrición
 Materias
  Dietoterapia
   Contidos
Tema Subtema
TEMA 1 Obesidade. Dietas hipocalóricas, antes, durante e tras os diferentes tratamentos.
TEMA 2 Soporte nutricional nos trastornos da conduta alimentaria. Anorexia e bulimia.
TEMA 3 Diabetes Mellitus. Recomendacións internacionais. Dietas por racións. Importancia da dieta en situacións intercurrentes.
TEMA 4 Soporte nutricional en patoloxías con alteracións no procesamento de hidratos de carbono. Dieta controlada en lactosa. Dieta controlada en fructosa. Soporte nutricional en patoloxías con alteracións no procesamento de hidratos de carbono. Dieta controlada en sacarosa. Dieta restrinxida en galactosa.
TEMA 5 Hiperlipemia e risco cardiovascular. Dietas controladas en colesterol e graxas saturadas. Dieta controlada en ácidos grasos. Dietas modificadas en triglicéridos de cadea longa e de cadea media. Dietas cetoxénicas.
TEMA 6 Dietas en alteracións do metabolismo proteico e aminoacídico. Soporte nutricional na insuficiencia renal aguda e crónica. Síndrome nefrótico. Soporte nutricional na Hepatopatía crónica e transplante hepático.
TEMA 7 Enfermidade celíaca. Dieta controlada en glute.
TEMA 8 Soporte nutricional en metabolopatías dos aminoácidos. Fenilcetonuria, homocistinuria, a enfermidade de ouriños de jarabe de arce, o trastorno do ciclo da urea.
TEMA 9 Dietas controladas en purinas.
TEMA 10 Metabolismo hidrosalino. Dieta controlada en sodio. Dieta controlada en potasio. Dieta na Hipertensión arterial. Metabolismo fosfocálcico. Osteoporose. Dieta controlada en calcio. Nefrolitiasis.
TEMA 11 Anemia e hemocromatosis. Dieta controlada en ferro. Enfermidade de Wilson. Dieta controlada en cobre. Dietas adaptadas a patoloxía específica.
TEMA 12 Diarrea e estrinximento. Dieta pobre en fibras rica en fibra.
TEMA 13 Soporte nutricional na enfermidade inflamatoria intestinal. Soporte nutricional en pacientes con fístulas do tubo dixestivo. Intestino curto. Soporte nutricional no paciente con cirurxía de estómago/ou esófago. Soporte nutricional no paciente con cirurxía de colon.
TEMA 14 Soporte nutricional na pancreatitis. Soporte nutricional no paciente con pancreatectomía.
TEMA 15 Soporte nutricional no paciente hematolóxico (transplante de medula ósea).
TEMA 16 Soporte nutricional no paciente con patoloxía pulmonar. Fibrose quística.
TEMA 17 Soporte nutricional no paciente VIH.
TEMA 18 Soporte nutricional no paciente séptico e crítico.
TEMA 19 Soporte nutricional no paciente oncolóxico. Síndrome caquexia-anorexia.
Universidade de Vigo            | Reitoría | Campus Universitario | C.P. 36.310 Vigo (Pontevedra) | España | Tlf: +34 986 812 000