Bloque 2. Propiedades Químicas do Solo,
Nutrientes e Fertilizantes
|
3. Propiedades químicas do solo. Relación entre pH e productividade dos
cultivos. Características do solo agrícola no ámbito galego.
4. Propiedades químicas do solo. Adsorción e intercambio iónico. Relación
entre a carga dos coloides e as características de adsorción.
Características do intercambio iónico e ecuacións que o describen: cambio
catiónico e cambio aniónico. Fixación máis ou menos irreversible.
Cinéticas de adsorción-desorción. Curvas de adsorción: Formulacións
empíricas.
5. Nutrientes esenciais para as plantas. Clasificación. Funcións dos
nutrientes. Absorción de elementos nutritivos polas plantas. Factores que
inflúen na absorción. Interacción dos elementos nutritivos. Diagnóstico de
deficiencias nutritivas. Criterios de esenciabilidade. alteracións na planta
por deficiencias de elementos nutritivos.
6. Fertilización. Fertilizantes e a súa clasificación. Fertilizantes orgánicos e
inorgánicos. Restitución das pérdidas de nutrientes. Riqueza e cálculo do
abono necesario. Curva de resposta das plantas ó abonado. Evolución do
consumo de fertilizantes no mundo e en España.
|
Bloque 4. Agricultura e sostenibilidade |
21. Os plaguicidas no solo. Dinámica de pesticidas nos solos. Persistencia.
Detección de residuos de plaguicidas. Residuos de fertilizantes no solo.
22. Os metais pesados. Problemas de contaminación. Descontaminación de solos con problemas de fitotoxicidade por metais pesados.
|