Guia docente 2013_14
Facultad de Ciencias
Grao en Enxeñaría Agraria
 Materias
  Operacións básicas II
   Contidos
Tema Subtema
Tema 1. Fundamentos da transferencia de
materia
1.1. Mecanismos de transferencia de materia.
1.2. Transporte de materia por conducción. Lei de Fick: difusividade
1.3. Transferencia de materia entre fases. Coeficientes de transferencia de materia.
Tema 2. Destilación 2.1. Diagrama de fases. Presión de vapor.
2.2. Equilibrio líquido-vapor. Relacións e diagramas.
2.3. Destilación simple de mesturas binarias
2.3.1. Destilación de equilibrio ou flash.
2.3.2. Destilación diferencial. Ecuación de Rayleigh.
2.3.3. Rectificación continua de mesturas binarias. Método de McCabe-Thiele
2.4. Equipos e aplicacións na industria alimentaria
Tema 3. Extracción sólido-líquido 3.1. Introducción.
3.2. Aplicacións na industria alimentaria.
3.3. Mecanismos e factores.
3.4. Sistemas de extracción sólido-líquido.
3.4.1. Procesos nunha etapa.
3.4.2. Acoplamiento de etapas.
3.5. Equipos.
Tema 4. Secado 4.1. Introducción.
4.2. Humedade e carta de humedade.
4.3 Temperatura de saturación adiabática.
4.4. Temperatura de bulbo húmedo.
4.5. Humedade de sólidos
4.6. Curva de secado. Etapas e mecanismos
4.7. Cálculo de secadeiros.
4.8. Equipos e aplicacións.
Tema 5. Liofilización 5.1. Introducción.
5.2. Etapas da liofilización.
5.3. Ecuacións de deseño.
5.4. Efectos nos alimentos.
5.5. Equipos e aplicacións na industria alimentaria.
Tema 6. Adsorción e cambio iónico 6.1. Fundamentos da adsorción. Equilibrio e cinética.
6.2. Adsorción en discontinuo.
6.3. Operacións de adsorción por etapas.
6.3.1. Contacto simple repetido.
6.3.2. Contacto a contracorrente.
6.4. Columnas de leito fixo.
6.5. Cambio iónico.
6.5.1. Fundamentos do cambio iónico.
6.5.2. Columnas de cambio iónico.
6.6. Aplicacións na industria alimentaria.
Tema 7. Separación por membranas 7.1. Introducción á separación por membranas.
7.2. Fundamentos de ósmose inversa.
7.3. Modelos e ecuacións.
7.4. Equipos e membranas de OI.
7.5. Fundamentos de ultrafiltración.
7.6. Modelos e ecuacións en UF.
7.7. Equipos e membranas.
Tema 8. Axitación, mestura e emulsificación 8.1. Axitación.
8.1.1. Obxectivos.
8.1.2. Modos de operación.
8.1.3. Consumo enerxético en axitación.
8.2. Mestura.
8.2.1. Concepto.
8.2.2. Equipos. Sistemas de baixa e alta viscosidade.
8.3. Emulsificación.
8.3.1. Concepto.
8.3.2. Tensión superficial e axentes emulsificantes.
8.3.3. Equipos e aplicacións.
Universidade de Vigo            | Rectorado | Campus Universitario | C.P. 36.310 Vigo (Pontevedra) | España | Tlf: +34 986 812 000