Bloque 2. Propiedades Químicas do Solo, Nutrientes e Fertilizantes |
3. Propiedades químicas do solo. Relación entre pH e productividade dos cultivos. Características do solo agrícola no ámbito galego.
4. Propiedades químicas do solo. Adsorción e intercambio iónico. Relación entre a carga dos coloides e as características de adsorción. Características do intercambio iónico e ecuacións que o describen: cambio catiónico e cambio aniónico. Fixación máis ou menos irreverseble. Cinéticas de adsorción-desorción. Curvas de adsorción: Formulacións empíricas.
5. Nutrientes esenciais para as plantas. Clasificación. Funcións dos nutrientes. Absorción de elementos nutritivos polas plantas. Factores que inflúen na absorción. Interacción dos elementos nutritivos. Diagnóstico de deficiencias nutritivas.Criterios de esenciabilidade. alteracións na planta por deficiencias de elementos nutritivos
6. Fertilización. Fertilizantes e a súa clasificación. Fertilizantes orgánicos e inorgánicos. Restitución das pérdidas de nutrientes. Riqueza e cálculo do abono necesario. Curva de resposta das plantas ó abonado. Evolución do consumo de fertilizantes no mundo e en España.
|
Bloque 4. Agricultura e sostenibilidade |
21. Os plaguicidas no solo. Dinámica de pesticidas nos solos. Persistencia. Detección de residuos de plaguicidas. Residuos de fertilizantes no solo.
22. Os metais pesados. Problemas de contaminación. Descontaminación de solos con problemas de fitotoxicidade por metais pesados.
|