Tema |
Subtema |
TEMA 1. INTRODUCIÓN. |
Análise química e calidade de *mostos, viños e destilados. Métodos de análises: usuais, oficiais, de referencia, etc. segundo a *OIV, *AOAC, etc.. |
TEMA 2. ACIDEZ. |
Compostos ácidos da uva, veu e augardentes: importancia para a elaboración e conservación dun produto de calidade. Métodos de análises para a determinación da acidez total e volátil. Determinación dos ácidos *málico, *láctico e *tartárico. Determinación de ácidos maioritarios e minoritarios en *mostos, viños e augardentes mediante técnicas *cromatográficas. |
TEMA 3. AZUCRES E SÓLIDOS *SOLUBLES. |
Contido en azucres e calidade da uva: repercusión na elaboración de viños e augardentes. Métodos para a determinación do grao probable, densidade e extracto. Métodos *volumétricos para a determinación dos azucres *reductores. Determinación de azucres por técnicas *cromatográficas. |
TEMA 4. ALCOIS. |
Alcois: orixe e papel. Bases físico-químicas dos métodos usuais/oficiais para a determinación do grao alcohólico. Aplicación das técnicas *cromatográficas á determinación de *metanol, *etanol e alcois superiores en viños e augardentes. Importancia legal e toxicolóxica. |
TEMA 5. *CONSERVANTES. |
Metodoloxía para a determinación do SO2 libre e combinado. Outros *conservantes de interese *enológico e a súa determinación. Aspectos sanitarios e legais. |
TEMA 6. COMPOSTOS *FENÓLICOS. |
Importancia da composición *fenólica na estabilidade e nas características sensoriais dos viños. Determinación do contido total e dos diversos grupos de compostos *fenólicos: métodos clásicos e métodos *cromatográficos. Avaliación da cor dos viños. |
TEMA 7. COMPOSTOS AROMÁTICOS. |
Tipo de sustancias que participan no aroma dun viño. Compostos responsables de cheiros desagradables. Métodos gas-*cromatográficos para a determinación das diversas familias de compostos responsables dos aromas *varietales, *fermentativos e *bouquet. |
TEMA 8. SUSTANCIAS *NITROGENADAS. |
Composición *nitrogenada da uva e a súa transcendencia na *vinificación, conservación e estabilización dos viños. Metodoloxía para a determinación de nitróxeno, *amonio e proteína. Determinación de *aminoácidos e *aminas *biogénicas por métodos *cromatográficos. |
TEMA 9. SUSTANCIAS MINERAIS. |
Metodoloxía analítica para a determinación de *aniones e *cationes de importancia *enológica. Determinación de cinzas e *alcalinidad. |
|
|
PRÁCTICAS DE LABORATORIO.
Acidez: 5. Azucres: 1. Alcois:2. *Conservantes: 2. |
Determinación da acidez total. Determinación da acidez volátil polos métodos de *Mathieu e de *Cazenave-*Ferré. Determinación de acedo *málico por *CCF e por *Espectrofotometría.
Determinación de azucres *reductores polo método de *Lüff.
Determinación do grao alcohólico: método de destilación e método de *Barus.
Determinación de *S02 libre e combinado: Métodos de *Ripper e de *Rankine. |