Guia docente 2013_14
E. U. de Enfermería (Pontevedra)
Grao en Enfermaría
 Materias
  Enfermaría comunitaria I
   Contidos
Tema Subtema
TEMA1. CONCEPTO DE SAÚDE E ENFERMIDADE
1. Concepto clásico de saúde
2. Concepto de saúde da OMS
3. Novas achegas ao concepto de saúde
4. Enfermidades. Clasificación
TEMA 2. FACTORES DETERMINANTES DA SAÚDE 1. Concepto de Lalonde
2. Importancia dos diversos factores
3. Actuacións sanitarias
TEMA 3. SAÚDE PÚBLICA E SAÚDE COMUNITARIA 1. A saúde pública clásica
2. Concepto actual de saúde pública
3. A saúde comunitaria
4. Enfermaría no contexto da saúde pública. Atención comunitaria
TEMA 4. DEMOGRAFÍA SANITARIA 1. Concepto
2. Fontes de información demográfica
3. Demografía estática
4. Demografía dinámica
5.- Estudo do desenvolvemento das poboacións e a súa repercusión sobre a saúde.
TEMA 5. EPIDEMIOLOXÍA
1. Concepto
2. Obxectivos
3. O método epidemiolóxico
TEMA 6. A MEDICIÓN DA ENFERMIDADE 1. Medidas de frecuencia de enfermidade: incidencia e prevalencia
2. Medidas de asociación e medidas de impacto
3. Causalidade
TEMA 7. ESTUDOS EPIDEMIOLÓXICOS 1. Clasificación dos estudos
2. Estudos descritivos
3. Estudos de cohortes e caso-control
4. Estudos experimentais: ensaios clínicos

TEMA 8. IMPORTANCIA DO MEDIO NA SAÚDE 1. Augas de consumo
2. Augas residuais
3. Residuos sólidos.
4. Contaminación ambiental
5. Control de plagas
6. Control sanitario de alimentos
7. Vacunación
8. Urbanización
TEMA 9. OS AXENTES VIVOS E A SÚA IMPORTANCIA NA SAÚDE HUMANA 1. Conceptos xerais
2. Estrutura e clasificación
3. Relacións e interaccións
4. Parasitos nos microorganismos
TEMA 10. MICROORGANISMOS EUCARIOTAS
1.- Protozoos
2.- Fungos
3.- Algas
TEMA 11. MICROORGANISMOS PROCARIOTAS: AS BACTERIAS 1. Morfoloxía, fisioloxía e clasificación
2. Bacterias gram (+) e gram (-)
3. Mecanismos de patoxenicidade
4. Grupos principais de bacterias

TEMA 12. OS VIRUS 1. Concepto e características xerais
2. Tipos de virus e mecanismos de acción
Universidade de Vigo            | Rectorado | Campus Universitario | C.P. 36.310 Vigo (Pontevedra) | España | Tlf: +34 986 812 000