Guia docente 2012_13
E.U. de Enfermería (Pontevedra)
Grao en Enfermaría
 Materias
  Farmacoloxía e dietética
   Contidos
Tema Subtema
FARMACOLOXIA:

SECCION I : PRINCIPIOS XERAIS.

SECCION II. FARMACOLOXIA DO SISTEMA NERVIOSOS AUTONOMO.

SECCION: III. FARMACOLOXIA DA DOR E DA INFLAMACIÖN

SECCION IV. FARMACOLOXIA DOS MEDIADORES CELULARES

SECCIÓN: V. FARMACOLOXIA DO SISTEMA NERVIOSO CENTRAL.

SECCION: VI FARMACOLOXIA DO SISTEMA CARDIOVASCULAR E MEDIO INTERNO

SECCIÓN: VII FARMACOLOXIA DO SISTEMA HEMATOPOIÉTICO

SECCIÓN VIII: FARMACOLOXIA DO APARATO RESPIRATORIO.

SECCIÓN IX FARMACOLOXIA DO APARATO DIXESTIVO
SECCION I : PRINCIPIOS XERAIS.
Tema 1.- Introdución a Farmacoloxia. Conceptos xerais.
Tema 2.- Farmacocinética: Absorción, distribución, biotransformación e eliminación dos fármacos
Tema 3.- Farmacodinamia.Mecanismo de acción dos fármacos. Receptores. Afinidade e actividade intrínseca. Fármacos agonistas e antagonistas
Tema 4.- Reaccions adversas a fármacos. Efectos colaterais. Efectos secundarios. Reacción alerxicas. Tolerancia. Dependencia.
Tema 5.- Vias de administración dos medicamentos: Dosificación.
SECCION II. FARMACOLOXIA DO SISTEMA NERVIOSO AUTONOMO.
Tema 6:- Fármacos adrenérxicos e bloqueantes adrenérxicos
Tema 7.- Fármacos colinérxicos e anticolinérxicos. Bloqueantes neuromusculares.
SECCION: III. FARMACOLOXIA DA DOR E DA INFLAMACIÖN
Tema 8.- Fármacos analxésicos opiodes. Tipos e reacións adversas.
Tema 9.- Fármacos analxésicos, antitérmicos e antinflamatorios.Tipos, e reacións adversas.
SECCION IV. FARMACOLOXIA DOS MEDIADORES CELULARES
Tema 10.- Autacoides e os seus antagonistas.
SECCIÖN: V. FARMACOLOXIA DO SISTEMA NERVIOSO CENTRAL.
Tema 11.- Fármacos ansioliticos e hipnóticos
Tema 12.- Fármacos antidepresivos
Tema 13.- Fármacos antipsicóticos
Tema 14.- Fármacos antiepilépticos
Tema 15.- Fármacos antiparkinsonianos
Tema 16- Anestesia xeral e local.
SECCION: VI FARMACOLOXIA DO SISTEMA CARDIOVASCULAR E MEDIO INTERNO
Tema 17.- Farmacoloxia da cardiopatía isquémica
Tema 18.- Fármacos utilizados no tratamiento da Insuficiencia cardiaca.
Tema 19.- Fármacos antiarritmicos
Tema 20.- Farmacoloxia da hipertensión arterial.
Tema 21- Farmacoloxia da diuresis
SECCIÖN: VII FARMACOLOXIA DO SISTEMA HEMATOPOIÉTICO
Tema 22.- Farmacos anticoagulantes
Tema 23.- Fármacos fibronoliticos. Farmacos antiagregantes plaquetarios.
Tema 24.- Framacoloxia das anémias
SECCIÖN VIII: FARMACOLOXIA DO APARATO RESPIRATORIO.
Tema 25- Fármacos antitusígenos, mucoliticos e expectorantes. Terapéutica antasmática.
SECCIÖN IX FARMACOLOXIA DO APARATO DIXESTIVO
Tema 26.- Farmacoloxia da secreción dixestiva
Tema 27- Fármacos eméticos, antieméticos, laxantes e antidiarreicos
SECCIÖN X: FARMACOLOXIA DO SISTEMA ENDOCRINO E METABOLICO
Tema 28.- Fármacos reguladores da glucemia
Tema 29.- Fármacos glucocorticoides
Tema 30.- Farmacoloxía da glandula tiroides.
Tema 31.- Farmacoloxía do calcio e do ácido úrico
Tema 32.- Hormonas sexuais.
SECCION XI: FARMACOS HIPOLIPEMIANTES
Tema 33.- Farmacos hipolipemiantes: Tipos e accións farmacolóxicas.
SECCION XII: FARMACOLOXIA ANTINFECCIOSA.
Tema 34.- Principios xerais de utilización de antiinfecciosos. Fármacos antiinfecciosos.
Tema 35.- Antibioticos betalactámicos
Tema 36.- Antibioticos aminoglucósidos. Glucopéptido, Oxazolidinonas.
Tema 37.- Macrólidos, Lincosamidas. Estreptograminas. Tetraciclinas. Fenicoles
Tema 38.- Sulfamidas. Cotrimoxazol.Quinolonas. Nitroimidazólicos e outros
Tema 39.- Farmacoloxia da tuberculosis
Tema 40- Fármacos antifúnxicos
Tema 41.- Fármacos antiviricos.
Tema 42.- Fármacos antiparasitarios: antihelmintos y antiprotozoarios
SECCION XIII. ANTINEOPLASICOS E INMUNOSUPRESORES.
Tema 43.- Quimioterapia antineoplásica
Tema 44- Farmacoloxia da inmunidade.
DIETETICA SECCIÓN XIV NUTRINTES
Tema 45.- Necesidades e carencias nutritivas: Glúcidos, Lípidos, Proteinas
Tema 46.- Necesidades e carencias nutritivas: Auga ,Minerais,
Tema 47- Necesidades e carencias nutritivas: Vitaminas e Fibra
SECCIÓN XV OS ALIMENTOS
Tema 48.- Os alimentos: Grupos.
Tema 49.- Pirámides nutricionais
Tema 50.- Hixiene e conservación dos alimentos
SECCIÓN XVI ALIMENTACIÓN NAS DIFERENTES ETAPAS DA VIDA
Tema 51.- Alimentación nas diferentes etapas da vida: Embarazo, lactancia, primeira infancia,
Tema 52.- Alimentación nas diferentes etapas da vida: Escolares, Adolescentes, Deportistas,
Tema 53.- Alimentación nas diferentes etapas da vida: Menopausia, Persoas maiores.
SECCIÓN XVII ALIMENTACIÓN EQUILIBRADA
Tema 54.- Alimentación equilibrada do adulto
Tema 55.- Elaboración das dietas equilibradas
SECCIÓN XVIII DIETOTERÁPIA
Tema 56.- Dietas hipocalóricas.- Dieta na obesidade: Anorexia e bulímia
Tema 57.- Dietas controladas en sodio
Tema 58.- Dieta na Diabetes
Tema 59.- Dieta nas hipoproteinémias
Tema 60.- Dieta na insuficiencia renal
Tema 61.- Dieta na litiasis das vias urinárias
Tema 62.- Dieta na hiperglucemia e na gota
Tema 63.- Nutrición Enteral
Tema 64.- Nutrición Parenteral
Universidade de Vigo            | Rectorado | Campus Universitario | C.P. 36.310 Vigo (Pontevedra) | España | Tlf: +34 986 812 000